Home BALKAN NEWS ZAŠTO JE SAFONA NAJBOLJA OBRANA OD VIRUSA CORONE: Ovo je značajno za...

ZAŠTO JE SAFONA NAJBOLJA OBRANA OD VIRUSA CORONE: Ovo je značajno za vas da znate

Kako se količina zagađenja koronavirusom razvija u Srbiji i u svijetu, svi smatraju što je najbolje osiguranje od koronavirusa.

Odgovor na ovo pitanje jest ići dalje od bilo koje kupaonice: raspored je osnovni, uobičajeni, skromni, moćni čistači.

Respiratorne infekcije, na primjer, koronavirusi, infekcije gripe ili osnovne prehlade, mogu se prenijeti neopranim (rukama). U slučaju da je neko bolestan, nagovještaji tjelesne tekućine i infekcije u njima mogu se ograničiti i zaglaviti na rukama. S druge strane, vjerojatnost da je čovjek čvrst, njihove su ruke pravi spoj zbog infekcija. U slučaju da komuniciramo s njima, infekcije će se “lijepiti” za naše ruke i imati mogućnost ulaska u naša tijela kada tim rukama dodirujemo lice, usta, nos, oči …

To je razlog zašto su naše ruke i ruke u prvoj liniji borbe protiv koronavirusa. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) predlaže pranje ruku čistačem i vodom kao najidealniji pristup čišćenju ruku. U svakom slučaju, ako sredstvo za čišćenje i voda nisu dostupni, korištenje sredstva za pranje ruku s nižim postotkom 60 posto alkohola može vam pomoći.

Prema tome, CDC kaže da je čišćenje neophodno. Međutim, prema izvještajima medija, pojedinci kupuju i skupljaju dezinfekciona sredstva. Postoje takvi modeli kod kojih cijena ovih prednosti raste. Oni (za razliku od šanse da imaju više od 60 posto alkohola) mogu biti uvjerljivi u borbi protiv Covid-19, no možda bi ih trebali koristiti kada nemate sredstvo za čišćenje. Nadalje, sredstvo za čišćenje je puno jednostavnije nabaviti.

Mnogi tragično misle da su dezinfekcijska sredstva za ruke poželjnija i progresivno uspješna u odnosu na sredstva za čišćenje, međutim, to u osnovi nije situacija: sredstva za čišćenje u svim strukturama – normalna, tekuća, mirisna – su najbolji sigurnosni proizvodi koji su dostupni i trebali bismo ih koristiti što je češće moguće opravdano očekivati.

Zašto? Budući da kada operete ruke sredstvom za čišćenje i vodom, infekciju ne isprate i šalju ih niz kanal, već ruše infekcije i čine ih bezazlenim.

– Sapun je protiv infekcija kao grupe za uništavanje strukture, koja uništava strukturu, a zatim uklanja sve blokove od kojih je napravljena, kaže Pali Tordarson, naučni pedagog sa Sveučilišta u New South Walesu koji je postao poznat po svojoj deklaraciji virusa za čišćenje.

U tom je trenutku pojasnio zašto je sredstvo za čišćenje tako uspješan izvršitelj coronavirusa, te je u svakom slučaju bitno imati sredstvo za čišćenje u svakom slučaju 20 sekundi.

Prvo: Što je sredstvo za čišćenje

Sredstvo za čišćenje, pojašnjava Tordarson, izraz se koristi konvencionalnim jezikom za ono što znanstveni stručnjaci nazivaju “amfifili”. To su atomi koji imaju dvostruku prirodu. Jedan završetak atoma uvlači se u vodu i odbija ga masti i proteini. Suprotni završetak atoma uvlači se u masnoću i odbija ga voda. (U slučaju da tražite ono što označavaju, najpoznatije sredstvo za čišćenje je “natrijev lauret sulfat – sredstvo za čišćenje koje se često miješa sa različitim sintetskim spojevima, tako da nam pere ruke i ne šteti našoj koži” ,

Ova dvostruka struktura sredstava za čišćenje čini je tako moćnom.

– Kada kupujete običan čistač, sastoji se od mješavine tih amfifila. Nadalje, oni to čine – pojašnjava Tordarson.

Zamislite što će se dogoditi kad ispraznite ulje u vodu: ono se izlijeva u kliznu masu.

“To je iz razloga što se masti ne stapaju s vodom”, kaže Tordarson.

Ipak, kad pomiješate sredstvo za čišćenje s vodom i uljem, ulje će se raspasti. U osnovi, to se događa iz razloga što se sredstvo za čišćenje vuče u masnoće preko svog kraja koji se uvlači u masnoću, ali tada to masnoće razbija razdvojeno uz pomoć svoje suprotne strane, koje uvlači voda. Uzduž tih linija, sredstvo za čišćenje uglavnom obuhvaća čestice masti i izolira ih.

Srećom, koronavirusi nalikuju referenciranom ulju – djeliću nasljednih podataka – kodiranih od strane RNA – koji su obuhvaćeni omotačem masti i proteina. Tordarson voli nazvati infekcije “masnim kuglicama nano veličine”. A masne kuglice su zapravo veličine sredstva za čišćenje koje ga briše.

Kako sapun uništava viruse

Sredstvo za čišćenje „shvaća“ infekcije jednako kao što se brine o pitanju masti u vodi.

“On nalikuje kalusu, stvari prisilno uzima”, kaže Tordarson.

Jedan završetak vodenog atoma (onaj koji se uvlači u masnoću i odbija vodu) je “ugrađen” u zaraženu infekciju i proteinsku ljusku. Srećom, tvari tvari koje drže infekciju nisu baš čvrste, pa je to dovoljno za brisanje ovojnice infekcije.

sapun2

“Ovo je sredstvo kojim drobite infekciju, ona se raspada u vodi i nestaje”, kaže Tordarson.

Nedugo zatim, neškodljivi ostaci zaraze odlaze u kanalizaciju.

Trenutno, najvažnije u cijeloj priči je da će to u svakom slučaju trebati 20 sekundi sredstva za čišćenje i ja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here