OVO JE ORIGINALAN BOSANSKI RECEPT ! Baklava koja se topi u ustima, BOLJU NIKAD NISTE PROBALI!

thumbnail

Sutra je najvažniji ne sekularni muslimanski odmor koji je u domaćinstvu dočekan širom Bosne i Hercegovine i svijeta.

Ovih 12 mjeseci Kurban-bajram pada u utorak, 21. augusta 2018. godine.

Brojna jela i poslastice su spremne, no običaj je priprema od baklave.

Njega vole i djeca i odrasli, jednostavno se dogovaraju.

Ako niste sigurni kojem se receptu treba pridržavati, ovdje je autentični onaj koji nas uključuje iz Bosne i Hercegovine, mjesto gdje jedemo na odmoru, ma koliko i neobični dani, nije moguće zamisliti s ovim slatkim!

Supstance:

1 kg gotovih rezanci od baklave,

900 g podne matice,

100 g ogromnih sjeckanih orašastih plodova,

150 g šećera,

250 g putera i 100 ml ulja.

Za agdu (preljev): 1 kg šećera, vode i limuna.

Priprema:

Složite preljev – Sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da voda zadrži dva prsta iznad šećera).

Pripremite večeru oko 20 minuta na jačem kaminu, može biti i manji, preljev ne smije biti previše gust. Gustina mora biti između sirupa i vode. U kuvani preljev dodajte limun koji minimizira na kriške. Omogućite tome da se preljev efektno ohladi ranije nego što se preliva baklava.

Kora spustite na dimenzije tepsije za pečenje po kojoj će se vjerovatno ispeći baklava. Omekšajte puter na laganoj toplini, pazeći da ne promijenite boju i promiješajte ulje. U tepsiju stavite tri kore, koje morate premazati maslacem i uljem (održavajte kombinacijsku toplinu; to može dati hrskavu koricu), a zatim na prve tri kore stavite sve nasjeckane orahe. Stavite dve kore, pa razvucite kombinacijom maslaca i ulja (kombinaciju možete staviti na svaku koru što efikasnije) i pospite podne orahe, koje prethodno prethodno kombinirate sa 150 grama šećera. Ponavljajte metodu sve dok vam ne ponestane tkanine.

Na kraju, baklavu premažite s tri kore premazajući svaki maslacem, osim konačnog.
Ranije nego rezanje, baklavu pritisnite zajedno dlanovima i izravnajte celokupnu seriju. Zatim minimalizirajte baklavu pravo u oblik dijamanta.

Stavite u rernu na deset minuta na 190 razina, dok ne dobije blago smeđu boju, a zatim sušite 45 minuta na 150 nivoa. Ako vam se učini previše tamnim, premažite ga aluminijskom folijom i nastavite s pečenjem.

Budite sigurni da se peče izrezati baklavu vilicom i pogledajte hoće li se donja strana peći jednako učinkovito. Nedavnu baklavu izlijte hladnim preljevom i pritisnite tavanom ili tepsijom da izravnate koru. Na baklavu ne treba pritiskati duže od deset minuta. Baklava je najbolja ako se ostavi dan ili dva na hladnom mestu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top