OSVETA NA ŽENSKI I NA MUŠKI NAČIN

Prag tolerancije je različit kod žena i kod muškaraca. Sposobnost opraštanja omogućava ljudima da grade stabilnije i zdravije odnose. To važi i za muškarce i za žene, iako ova osobina nije kod oba pola podjednako razvijena. Ovu tvrdnju potvrdio je niz studija koje je u toku sedam godina, na uzorku od 1400 studenata sa viših škola, radila profesorka psihologije Džuli Ekslajn, sa Univerziteta Case Western Reserve u Klivlendu.

Ispitanici su imali zadatak da se sete situacija kada ih je neko povredio, kao i reakcija koje je taj čin probudio u njima. U isto vreme su morali da ocene kako se osećaju ljudi koji su ih nekada povredili. Zatim je trebalo da se prisete situacija u kojima su oni povredili nekoga i da opišu kako su se osećali povodom toga.

Džuli Ekslajn i njene kolege su na osnovu odgovora napravili indeks osvetoljubivosti. Ispostavilo se da je muškarcima teže da opraštaju ako ih neko povredi, ali i da im je lakše da se izvine i logički sagledaju situacije kada su oni sami nekoga povredili.

Žene su bile više samokritične i češće su se osećale krivima kada su se prisetile situacija u kojima su povredile nekoga. Čini se da na osvetoljubivost i sposobnost opraštanja veliki uticaj ima odgoj, koji je kod devojčica drugačiji nego kod dečaka. Dok su devojčice od malena vođene ka tome da u sebi razvijaju empatiju i privlače pažnju drugih, kod dečaka se ceni preuzimanje stvari u svoje ruke i prenošenje svojih interesovanja. Ekslajnova u isto vreme naglašava da nisu sve žene iste i da razlika postoji i kod suprotnog pola.

Što je veća sposobnost kod čoveka da se “uvuče pod kožu” drugog, to je i manja potreba da “vinovnik” bude kažnjen, i to je ono što je zajedničko za oba pola. Ka većoj toleranciji vodi i životno iskustvo. Dalje se navodi da je čovek više fin kada njega neko ugrozi ili povredi ukoliko je i sam nekada morao nekoga da povredi, obično protiv svoje volje.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *