ŠTA SRPKINJE JEDU, JESTE LI PRIMIJETILI DA SU SVE VIŠE I VIŠE? To nije slučajno – razlog je ZASTRAŠUJUĆ

Foto: Profimedia

Da li ste znali da su Srpkinje u posljednjih 100 godina porasle preko 15cm i da se svrstavaju među najviše žene svijeta? Razlog koji stoji iza toga je zastrašujuć!

Srpkinje su na samom vrhu liste najviših žena svijeta – ispred nas su samo Letonke, Holanđanke, Estonke i Čehinje. Tako, trenutna prosječna visina Srpkinja iznosi 167cm, dok je prije 100 godina ona iznosila nešto manje od 152cm, pri čemu se Srpkinje izdvajaju kao “najviše porasle” pripadnice ljepšeg pola u svijetu u posljednjih 100 godina, piše portal ”Žena.blic.rs’.

Kako je to moguće, i od čega su Srpkinje tačno tako naglo i dramatično porasle, pitali smo Miroslava Otaševića, inženjera prehrambene tehnologije i jednog od idejnih tvoraca projekta “Šta jedem?”.

– U posljednjih 10-20 godina nije se značajno promijenio kvalitet života, a Srpkinje sigurno nisu stagnirale rastom u tom periodu, baš naprotiv, što pokazuje i statistika – kaže Miroslav Otašević.

(Foto:Profimedia)

Ako je već tako, da li je hrana i u kojoj mjeri uticala na rast Srpkinja? Miroslav Otašević kaže da je to sigurno istina.

– Industrijski uzgoj životinja zahteva poseban tretman u cilju što bržeg napredovanja, rasta ili povećanja laktacije. Veliko je pitanje na koji način proizvođač stimuliše ove procese. Pored toga, u cilju smanjenja mogućnosti pojave i širenja bolesti, životinje gajene za potrebe prehrambene industrije su pod dejstvom mnogih farmakoloških preparata. Čak tri četvrtine svjetske proizvodnje antibiotika završi na životinjskim farmama, a posljedice toga na ljudsko zdravlje i hormonski status su velike – objašnjava Miroslav Otašević, dodajući u prilog tome i statistički podatak da su sedamdesetih godina prošlog vijeka krave u prosjeku davale 1500 litara godišnje, dok danas daju preko 8.000 litara na godišnjem nivou. Ta razlika u prinosu izazvana je hormonima i antibioticima i sigurno i tu dobrim dijelom leži tajna Srpkinja koje ubrzano rastu.

(Foto:Profimedia)

Uz sve to, treba uzeti u obzir da su industrijski gajene životinje pod konstantnim stresom. Uzroci su brojni, između ostalog i mali životni prostor, prerano odvajanje mlade jedinke od majke, neprirodno okruženje. Sve to dovodi do lučenja specifične grupe hormona, koji su takođe pogodovali našem naglom rastu.

– Kulturološki posmatrano, naše podneblje je tradicionalno opredijeljeno za trpezu na kojoj su namirnice životinjskog porijekla, pritom je domaću proizvodnju zamijenilla industrijska, čiji je prvenstveni cilj prirast sirovine – zaključuje Miroslav.

Dakle, uz ovakvu ishranu, punu antibiotika i hormona, Srpkinje su osuđene da budu sve više i više.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *