REGIONU PRIJETE ČETIRI DANA POTOPA, A EVO KADA ĆE POČETI PADATI: Svi strahuju od iste situacije kao prije 5 godina!

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je na obilne padavine, kao i na porast vodostaja reka do kojih će doći početkom sljedeće sedmice u Srbiji, što može izazvati nove poplave. Slično upozorenje objavljeno je i u Bosni i Hercegovini, gdje se od 12. do 14. maja takođe očekuju obilne padavine.

Kako navodi RHMZ, u ponedelјak i utorak 13. i 14. maja, na području Srbije biće povremeno sa kišom, plјuskovima i grmlјavinom. Ukupna količina padavina u većini mjesta biće od 30 do 60 mm, a lokalno i preko 80 mm uglavnom u zapadnim i centralnim krajevima.

RHMZ ističe kako će zbog obilnih padavina doći i do porasta vodostaja rijeka.

Vodostaj na Kolubari, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, kao i na gornjim tokovima Južne i Zapadne Morave sa pritokama će u periodu od 13. do 16. maja biti u umjerenom i većem porastu sa mogućnošću dostizanja i prevazilaženja upozoravajućih nivoa.

Srbiju i region od nedelje uvečer do 17. maja ujutro očekuju obilnije padavine, upozorio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, naglasivši da su sva vodoprivedna preduzeća u pripravnosti.

Prema prognozama, kako je rekao, od nedelje uvečer i naredna četiri dana očekuje se više od 40 do 50 litara padavina po metru kvadratnom, a u vrlo kratkom vremenskom periodu.

Podsjetio je da se to podudara sa situacijom od prije pet godina, kada smo imali velike poplave, zbog čega je posle pres konferencij u ambasadi Slovenije povodom Svjetskog dana pčela, i uputio ovo upozorenje.

Ministar kaže i da ne očekuje veće probleme na velikim vodotokovima, ali upozorava da može doći do pojave bujičnih poplava, naročito u Zapadnoj Srbiji.

– Naša vodoprivredna preduzeća preduzela su sve aktivnosti u pogledu osmatranja prostora i angažovanja mehanizacije koja je neophodna. Juče smo uradili sve pripremne aktivnosti, za dva tri dana svi će biti na terenu – rekao je Nedimović.

Kako sada stvari stoje, najviše padavina biće u BiH, kaže ministar, ali upozorava i da oblaci mogu veoma brzo da skrenu i za 50 kilometera i naprave ozbiljan problem.

Mi smo, međutim, ponovio je, spremni da se uhvatimo u koštac sa tim i nadam se da neće biti većih problema.

– Što se tiče same vode i koristi za poljoprivredu ne treba da vam govorim koliko je to važno u ovom trenutku – zaključio je.

UPOZORENJE ZA BIH

U Bosni i Hercegovini se od 12. do 14. maja očekuju obilne padavine koje mogu da izazovu poplave, izjavio je danas direktor Agencije za vodno područje rijeke Save u Federaciji BiH Sejad Delić.

U Agenciji je danas održan sastanak s direktorima Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Hidrometeorološkog zavoda FBiH i Zavoda za geologiju FBiH sa kojeg je poručeno da su nadležne institucije spremne da odgovore ako dođe do poplava.

(novi.ba)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *